Gaz 66 firmy cross rc 1/10
- Gorg
- Dinożarł / AT!
- Imię: Robert
- Podziękował : 1 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Re: Gaz 66 firmy cross rc 1/10
Bardzo fajnie się prezentuje. Sprawdzałeś z planami czy to faktycznie skala 1:10 bo z wstępnym pomiarów które podałeś to chyba nie. Byłoby szkoda bo jak stanie obok innych trucków może kiepsko wyglądać z skalą
-
- Teoretyk
- Imię: Wojtek
- Otrzymał podziękowań: 1 razy
Producent podaje 1/10, ja swoje dokonałem "na oko" o czym wspomniałem.
Firma która to produkuje, raczej dokładnie zwymiarowała, nie jest to zabawka za stówę. Oczywiście modelarstwo to wiele kompromisów, ale nie wydaje mi się żeby w tak kluczowej kwestii były rozbieżności
- przemo_m
- Garażowy Przodownik
- Imię: Przemo
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Do dociążenia koła użył ołowianych obciążników do wyważania kół na alufelgach. Ja od wulkanizatora dostałem za darmo
Gaz'a masz przepięknego
Gaz'a masz przepięknego
-
- Teoretyk
Dziękuję
Mała poprawka, bo może Twój wulkanizator nie zorientowany. Nie stosuje się już ołowiu w obciążnikach, a tym bardziej w tych naklejanych na felgę. Może gdzieś jeszcze mają te wbijane na stal, ale przepisy zabraniają.
Ja ołów o czystości 99% dostałem od znajomego który ma pracownię witraży.
Ołów w postaci taśmy 2mm można kupić w sklepie z metalami kolorowymi i przetopić. Temp około 340, więc chyba nawet w kuchni da radę
- przemo_m
- Garażowy Przodownik
Przyznam że nie wiedziałem. Koła dociążałem w zeszłym tygodniu i w zeszłym tygodniu byłem u wulkanizatora po obciążniki. Fakt, że są nadal przyklejane bo dostałem świeże listki od niego ale już może bardziej nie ołowianie a stalowe. Tak czy siak jak dociążysz będzie dobrze
-
- Teoretyk
Bardzo dziękuję za wspólną jazdę. Twój model jest fantastyczny, jeżdzi zdecydowanie lepiej od mojego, jest zbudowany od podstaw no i ma wyciągarkę!przemo_m pisze: ↑2021-03-07, 13:00Przyznam że nie wiedziałem. Koła dociążałem w zeszłym tygodniu i w zeszłym tygodniu byłem u wulkanizatora po obciążniki. Fakt, że są nadal przyklejane bo dostałem świeże listki od niego ale już może bardziej nie ołowianie a stalowe. Tak czy siak jak dociążysz będzie dobrze
- przemo_m
- Garażowy Przodownik
Wojtek też dziękuje za wspólną jazdę, mam nadzieję, że jeszcze się uda wspólnie pojeździć. To że mój Ził lepiej jeździ to jeszcze nic nie znaczy bo Twój jest bliższy oryginałowi w skali 1:1, tj kwestia kto czego szuka ... tak może od podstaw nie jest budowany bo części jezdne są kompletowane w "sklepie" a to na ramie to jest moja inwencja (też oczywiści nie do końca bo modelu szoferki nie jestem autorem) więc można powiedzieć że 50% na 50% Gaza masz pięknego, malowanie w Twoim wykonaniu robi wrażenie ... różnorodność i dowolność w takim off roadzie w skali 1:10 najbardziej mi się podoba ... z drugiej strony ciężko porównać właściwości jezdne np scaled do czegoś co jeździ w extreme (oczywiście klasy rzuciłem tak tylko do porównania rodzajów modeli) Mój to jest taki for fun truck i kolejne modyfikację będą nadal utrzymywane w tym kierunku. Najważniejsze żeby była frajda ... jak nie będziesz mógł gdzieś Gazem wyjechać spoko wyciągnę o ile sam tam wyjadę jazda w grupie zawsze jest fajniejsza pod tym kątem, że zawsze ktoś pomożeWyrwiząb pisze: ↑2021-03-30, 21:32Bardzo dziękuję za wspólną jazdę. Twój model jest fantastyczny, jeżdzi zdecydowanie lepiej od mojego, jest zbudowany od podstaw no i ma wyciągarkę!przemo_m pisze: ↑2021-03-07, 13:00Przyznam że nie wiedziałem. Koła dociążałem w zeszłym tygodniu i w zeszłym tygodniu byłem u wulkanizatora po obciążniki. Fakt, że są nadal przyklejane bo dostałem świeże listki od niego ale już może bardziej nie ołowianie a stalowe. Tak czy siak jak dociążysz będzie dobrze
Co do wyciągarki ... dorób jest pełno tutoriali jak przerobić serwo najlepiej takie 35 kg. Może znajdziesz gdzieś na to miejsce w gazie
-
- Teoretyk
Witajcie
Gaz został zmodyfikowany, doszedł dekoder dźwięku. Kupiłem na alli moduł ess dual plus, ten z dwoma głośnikami. Dżwięk w dużym stopniu urealnił zabawę, polecam wszystkim
Gaz został zmodyfikowany, doszedł dekoder dźwięku. Kupiłem na alli moduł ess dual plus, ten z dwoma głośnikami. Dżwięk w dużym stopniu urealnił zabawę, polecam wszystkim
- zotornik
- Dinożarł / AT!
- Podziękował : 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 161 razy
Mam takowy, fajny gadżet
viewtopic.php?f=82&t=14971&start=105#p346387
p.s.
A jak z modyfikacją zmiany biegów?
-
- Teoretyk
Moduł pomógł mi skonfigurować przemo_m (serdecznie dziękuję) i na szczęście nie słychać tego efektu
Jeżeli dobrze pamiętam, to parametr odpowiadający za to, ustawić miałem na 90%, ale tutaj proszę nie sugeruj się całkowicie moimi wskazówkami, bo o modelach rc mam nikłe pojęcie
Jeżeli dobrze pamiętam, to parametr odpowiadający za to, ustawić miałem na 90%, ale tutaj proszę nie sugeruj się całkowicie moimi wskazówkami, bo o modelach rc mam nikłe pojęcie
- zotornik
- Dinożarł / AT!
Zapewne mówimy o dwóch różnych rzeczach , a może i nie - bo ESS ma wiele różnych dźwięków może i dźwięk zmiany biegów.
Ja nawiązuję do Krakowa, gdzie rozmawialiśmy o tym przycinającym się cięgnie od zmiany biegów.
Ja nawiązuję do Krakowa, gdzie rozmawialiśmy o tym przycinającym się cięgnie od zmiany biegów.
-
- Teoretyk
AAA ok nie rozumiałem dobrze
Moduł dźwięku ma efekt zmiany biegów, taki mocno prymitywny. W internecie są filmy z widocznie słyszalnym tym efektem. Niby fajnie, ale do szybkich modeli. W ciężarówce którą bardziej skradam się niż ścigam, średnio to pasuje.
Odnośnie zmiany biegów w skrzyni biegów która jest elementem modelu, to zwiększyłem zakres ruchu ramienia serwa w położeniu odpowiadającym za "dwójkę". Dotychczas błędnie zakładałem, że regulacji mogę dokonywać gdy koła się nie kręcą, jednak wtedy wodzik wchodzący do skrzyni często blokuje się. Po ostatniej regulacji w sklepie modelarskim, sprzedawca popełnił ten sam błąd. Obserwując wodzik skrzyni i regulując zakres serwa dochodził do etapu, że ten nie wchodził głębiej do skrzyni. Wystarczyło jednak ruszyć kołami i natychmiast pojawiał się luz na wodziku. Ten drobny chochlik sprawił, że zwykle dwójka nie wchodziła. Wczorak dopiero domyśliłem się o co chodzi.
Co do przepalania serwa, to na razie jest ok. Wszystko ostatnio rozgrzebałem, wyczyśliłęm IPA i naoliwiłem. CIESZĘ SIĘ TYM MODELEM JAK MOI KOLEDZY Z ZEGARKÓW NA KOMUNIĘ!
Moduł dźwięku ma efekt zmiany biegów, taki mocno prymitywny. W internecie są filmy z widocznie słyszalnym tym efektem. Niby fajnie, ale do szybkich modeli. W ciężarówce którą bardziej skradam się niż ścigam, średnio to pasuje.
Odnośnie zmiany biegów w skrzyni biegów która jest elementem modelu, to zwiększyłem zakres ruchu ramienia serwa w położeniu odpowiadającym za "dwójkę". Dotychczas błędnie zakładałem, że regulacji mogę dokonywać gdy koła się nie kręcą, jednak wtedy wodzik wchodzący do skrzyni często blokuje się. Po ostatniej regulacji w sklepie modelarskim, sprzedawca popełnił ten sam błąd. Obserwując wodzik skrzyni i regulując zakres serwa dochodził do etapu, że ten nie wchodził głębiej do skrzyni. Wystarczyło jednak ruszyć kołami i natychmiast pojawiał się luz na wodziku. Ten drobny chochlik sprawił, że zwykle dwójka nie wchodziła. Wczorak dopiero domyśliłem się o co chodzi.
Co do przepalania serwa, to na razie jest ok. Wszystko ostatnio rozgrzebałem, wyczyśliłęm IPA i naoliwiłem. CIESZĘ SIĘ TYM MODELEM JAK MOI KOLEDZY Z ZEGARKÓW NA KOMUNIĘ!
- zotornik
- Dinożarł / AT!
- przemo_m
- Garażowy Przodownik
Tak się ze zmianą biegu temat poruszyło ale pociągnę temat odnośnie dźwięku w module ess dual i zamiany biegów. Jak i u Wojtka w Gazie jak i w moim Zile jest włączona sekwencja zmiany biegów tylko, że zakres przepustnicy jest ustawiony na 90% i dodatkowo jest wgrany dźwięk sprężarki taki który przypomina zaciągnięcie ręcznego w samochodzie ciężarowym czy "syk" powietrza.
Takie ustawienie daje w to w modelu że przy zakresie 90% nie ma sekwencji zamiany biegów ale po puszczeniu gazu włącza się dźwięk sprężarki i całość sprawia efekt działania układu hamulcowego pneumatycznego na filmie u Wojtka tego nie słychać bo gaz najwidoczniej był za słabo wciśnięty w podłogę
Takie ustawienie daje w to w modelu że przy zakresie 90% nie ma sekwencji zamiany biegów ale po puszczeniu gazu włącza się dźwięk sprężarki i całość sprawia efekt działania układu hamulcowego pneumatycznego na filmie u Wojtka tego nie słychać bo gaz najwidoczniej był za słabo wciśnięty w podłogę
-
- Teoretyk
Hej
Nie chce ktoś kupić ten model? Bawię się teraz krazem, a chciałem dokupić model na podwoziu tamiya do rajdów
Nie chce ktoś kupić ten model? Bawię się teraz krazem, a chciałem dokupić model na podwoziu tamiya do rajdów