Mariuszowi dziękuję za udostępnienie plików Maza ... Mario dzięki
... reasumując dzięki Mariuszowi mogę zacząć budować właśnie Maza, a przynajmniej spróbuje się zmierzyć z nim, a konkretnie z napędem 8x8.
Drukuje z plików Mariusza ale gdzie nie gdzie już coś pozmieniałem ... choćby przedni zderzak i dodałem więcej otworów wentylacyjnych w nadbudówce MAZA, w której będzie ukryta elektronika.
Co nie co o projekcie .... zawieszenie takie jak w oryginale czyli na wahaczach. Mam inną koncepcję na mechanizmy jak Mario, więc Mazy będą się co nie co różnić od siebie. Znaczy zasada działania ta sama, kwestia innego wyglądu. Mario ma ramę w całości drukowaną u mnie druk w połączniu z ceownikami aluminiowymi. Reszta wyjdzie w trakcie prac
Zderzak wzorowany na tym zdjęciu Co do napędu to główna skrzynia dwu biegowa, planetarna, taka sama jak w moim Zile czyli przełożenie 1:8 niski bieg i 1:4;6 wysoki bieg.
Opony 150 mm ale niestety nie sowiecka jodełka bo maksymalny rozmiar jaki znalazłem to 130 mm, więc opony jakieś tam znajdę.
Skręt na 2 serwach raczej. No i wyciągarka być musi ale w tym przypadku tylna, oczywiście tym razem z serwa 360 st.
Główny reduktor i rozdzielacz 1:2,7 (to samo co w Zile)
I mniejsze rozdzielacze, które będą napędzać dyfry przełożenie 1:1,2 ...
Tradycyjnie części zakupione u chińczyków czyli aliexpress.
Póki co zakończyłem druk karoserii ... czas druku to ponad 100 godzin pracy drukarki, najdłuższy druk wyszedł ponad 41 godzin.
Powiem tak, że to kawał szoferki
Oczywiście nie będę ukrywał, że podglądam model od cross rc czyli Mammoth'a, który jest w skali 1/12 a ja buduje 1/10.
Powoli zaczynam tworzyć ramę , którą będzie jak u Mariusza robiona z kilku elementów. Długość Maza to 850 mm.
Obecnie oczekuje na dyferencjały ... jak przyjdą będę rysował obudowy do nich, następnie reduktor, który połączy dwa dyfry. Jak będę miał cały układ napędowy 2 par kół wtedy będę walczył dalej z ramą.
Czyli pierwsze dążę do czegoś takiego, jest to układ napędowy Maza od cross rc
Dobra CDN ...