Ostatnio stwierdziłem, że posiadanie dwóch ciężarówek 6x6 to istne marnotrawstwo miejsce w warsztacie, więc postanowiłem zezłomować Ziła 157, części mechaniczne przechodzą na poczet Mana a to co było na ramie zostało już sprzedane.
Z 8x8 będę mierzył się po raz drugi, mam nadzieję że tym razem skutecznie
Szoferkę w postaci elektronicznej dostałem od Adam, który na łamach forum również buduje Man'a ale w wersji 6x6. Kawał fajnej roboty ale co nie już po swojemu podłubałem przy
No dobra więc tak wymiary zaciągnięte z Internetu
i potem przelałem to na mniej więcej można powiedzieć na model 3D Co do wyposażenia:
- silniki Hobbywing fussion 1800 kv
- 2x serwo ijnora 35 kg
- wyciągarka z serwa
- mosty Injora, wstępnie wersja nylon ale nie wykluczam jeszcze wsadzenia metalowych
- amortyzatory chińczyk 90 mm, sprawdzone nawet nie ciekną (póki co )
- główny rozdzielacz według swojej konstrukcji (1:2,7)
- skrzynia planetarna dwu biegowa
- felgi 2.2, własny projekt druk 3D oparty o gotowe aluminiowe inserty pod hexy od Injory
- opony jodła, chińczyk 130 mm
- pewnie jakiś moduł oświetlenia od Zach23
- chłodzenie do silnika
System zawieszenia jak w wersji SX czyli na linkach
i to co udało mi się zrobić do tej pory czyli wstępnie ogarnięta rama Przedni zderzak Robię go w formie modułowej tzn jak nawali jeden z elementów, czyli tutaj mam raczej na myśli gniazda szekli w zderzaku to w przeciągu kilku minut mogę je wymienić na nowe, odkręcając jedną subę wyjmując element i wsadzając nowy. Felgi ...
jak wspomniałem 2.2 cala, pierwszy wydrukowany prototyp, czekam na oponę żebym mógł je założyć i sprawdzić czy dobrze skopiowałem wymiary. Jak wspomniałem wyżej do felgi będzie przykręcony taki insert na hex w moim przypadku jak dobrze pamiętam to 12 mm I do tego będzie kołpak mocowany na magnesach neodymowych, temat sprawdzony w Uralu więc go powielam
CDN ...